Раждането на бебе е един от най-специалните моменти в живота на човек. Денят на изписването е изключително вълнуващ не само за двойката, но и за всички роднини и близки. Не трябва да забравяме обаче и подробностите около самото изписване, една от които е прибирането на бебчето у дома. Обикновено това се случва с автомобил, за който задължително трябва да сме осигурили предпазно столче. Знаем ли обаче как да изберем най-подходящото такова?


Ето 7 съвета от нас, които ще Ви помогнат да направите правилния избор:


1. Прочетете внимателно инструкциите на Вашия автомобил, преди да закупите столче
В ръководството за употреба на автомобила подробно е описано как правилно се закрепя бебешко столче в него. Необходимо е да се запознаете с тези инструкции, за да може да изберете столче, съвместимо с Вашата кола. Още един съвет: измерете задната седалка, за да знаете с колко точно място разполагате. Възможно е столче с по-голяма основа да не се побере в по-малка кола. Помислете кой още ще седи на задната седалка освен майката с бебето. Ако имате и други деца, е необходимо да съобразите и дали за тях също са необходимо столчета, както и колко място заемат те.


2. Изберете столче, което ще се променя заедно с Вашето дете

Новородените могат да седят в 2 вида столчета-обърнати назад или столчета с гръб (обърнати към задната част на колата, които по-късно се обръщат към предната част.) Купуването на подобен тип столче е добра инвестиция за бъдещето, която ще Ви спести пари, а и е напълно сигурна по отношение на безопасността. Единственият недостатък е, че тези столчета не могат да се използват извън колата.


3. Помислете за купуването на столче, съвместимо с детска количка

Да, такова столче ще ползвате може би само около година, но пък то ще бъде част от количката на Вашето бебе и по този начин ще спестите от две отделни покупки. 


4. Заложете на ново столче за кола вместо втора употреба такова

Разбираемо всеки един родител иска да знае кое е най-безопасното столче на пазара. Въпреки че всички столчета са тествани и одобрени по актуалните стандарти за безопасност, то технологията им се променя постоянно и е добре да изберем от най-новите модели. Не правете компромис по отношение на качеството.


5. Фокусирайте се върху най-важните функции

Независимо дали ще изберете по-бюджетен или скъп модел, е важно винаги да търсите 5-точкова система на закопчаване-две раменни ленти, две ленти през коремчето и една между краката, както и защита от страничен удар.


6. Изберете столче, което се почиства лесно

За да улесните почистването на бебешкото столче, изберете такова с гладка повърхност, вместо с релефна.


7. Обърнете внимание на схемата за инсталация

Когато избирате бебешкото столче, е добре да следите дали има схема в инструкциите, която да улесни инсталацията му. Производителите обикновено винаги прилагат схеми, а някои дори и клипчета в интернет, но би било добре, ако имате възможност да ползвате помощта на експерти в тази област.